Makluman : Sukatan Baru Kesusasteraan Melayu SPM

Mulai 2015, satu novel dipelajari iaitu Naratif Ogonshoto karya Dato' Anwar Ridhwan. Satu antologi teks moden (sajak, cerpen dan drama) ialah Kubentang Sebuah Peta. Teks karya tradisional pula ialah Nilai Insan.

28 Mac 2011

Drama Menggapai Pelangi

1. Baca  petikan di bawah dan jawab soalan berikutnya.

Zahid  :   (Terperanjat) Aik… setahu aku rumah tangga kau tidak ada masalah.Selama ini bukankah hidup bahagia? Isteri kau Norhayati kan seorang yang baik, penyayang, agak warak, cantik pula. Masalah apa pula lagi? (Diam seketika) Beginilah Imran, kita ni bekerja dengan firma swata, jika ada mana-mana bahagian bermasalah, seluruh firma turut terjejas. Apa kata kita bincang sedikit. Engkau tu kawan aku, tapi dalam kerja, kawan tu kita kena ketepikan. Aku harap kaufaham maksud aku.

(Dipetik daripada drama “Menggapai Pelangi” teks Anak Global.)

 i.    Berdasarkan petikan di atas, nyatakan perwatakan Hayati. 4m

2. Baca petikan di bawah dan jawab soalan berikutnya.

Imran :   Waktu kami di universiti dulu. Ketika itu kami sedang bermotosikal ke Petaling Jaya, nak pergi mana. Masa itu abang bawa motor ikut perasaan dan hati muda. Apabila sudah berlaku, baru menyesal. Tapi dah tak berguna, dah sakit dan cacat.Nasib baik tak habis terus.

Norhayati    :   (Sebak) Abang, kerana abang suami Yati, ayah kepada anak Yati… dan jujur memberitahu apa yang sudah  berlaku, Yati maafkan abang. Yati maafkan abang. Yati faham semuanya itu bukan kehendak abang, tetapi sudah takdir….

Imran :  Terima kasih, Yati… abang bersyukyur Yati percaya cakap abang.Demi Allah, apa-apa yang abang katakana ini betul, Yati.

(Dipetik daripada drama “Menggapai Pelangi” teks Anak Global.)

i.Huraikan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas.    4m

3.  Berdasarkan drama Menggapai Pelangi, huraikan;

a.Dua latar masa    ( 4 markah )
b.Empat pengajaran ( 8 markah )
c.Dua teknik plot  (  8 markah )

Skema Jawaban

1.Perwatakan Hayati
i.Baik                              
ii.Penyayang                          
iii.Warak                              
iv.Cantik                                  
                              
2.Latar Mayarakat
i.Masyarakat yang suka mengikut perasaan 
iiCth:Imran memandu laju menyebabkan dia mengalami kemalangan jalan raya
iii.Masyarakat yang jujur/ suka berterus terang
iv.Cth:Imran menceritakan hubungannya dengan Norasma kepada Hayati      
v.Masyarakat yang memaafkan kesalahan orang lain
vi.Cth: Hayati memafkan kesalahan Imran          
vi.Masyarakat yang bersyukur                      
vii.Cth:Imran bersyukur kerana Yati memaafkan dan mempercayainya   

3. Tiga latar masa
i)Pada waktu pagi                             
ii)   Perbualan telefon Imran bersama dengan rakannya Nazmi. 
Norasma bertemu dengan Dr. Mona juga pada waktu pagi untuk  mendapatkan rawatan di samping nasihat agar Norasmah menjadi lebih tabah dalam mengahadapi kehidupannya.               
iii)  Pada waktu tengah hari 
iv) Perjumpaan Imran dengan Norasma.Mereka telah berjanji untuk bertemu pada jam 12.30 tengah hari semasa perbualan telefon
v)  Pada waktu petang  
vi) Berdasarkan perbualan Imran dan Norhayati ketika mereka lewat pulang ke rumah. Menerusi perbualannya, Norhayati terperanjat apabila  mendapat tahu imran tidak menjengok ananya, Hasnita yang ditinggalkan di rumah sejak dari pagi.
vii) Pada waktu  malam
viii) Semasa berjumpa dengan isterinya dikampung Imran memaklumkan  bahawa Norasamah akan bertolak ke Makkah untuk menunaikan ibadah umrah pada malam esok.    

3b.    Tiga pengajaran
i) Kita mestilah sentiasa bertanggungjawab terhadap apa yang telah dilakukan
ii) Misalnya menerusi drama ini, Imran bukan sahaja seorang ayah dan suami yang bertanggungjawab keluarganya, malah Imran sanggup bertanggungjawab terhadap janjinya bermasa Norasmah pada suatu ketika dulu.
iii)  Kita mestilah tabah menghadapi dugaan yang menimpa diri kita.   
iv)   Contohnya, Norhayati merupakan seorang isteri yang tabah dalam menghadapi dugaan sebagai seorang isteri.Dia tabah menerima keputusan Imran dan berserah kepada takdir
v) Kita haruslah saling menyayangi antara satu sama lain
vi) Contohnya, Norhayati merupakan seorang ibu yang sangat penyayang. Dia begitu risau apabila memikirkan tentang anaknya, Hasnita yang ditinggalkan sejak dari awal pagi lagi.
vii) Kita hendaklah prihatin terhadap individu disekeliling kita
viii) Misalnya, Dr. Mona dan Zahid merupakan insan yang prihatin terhadap masalah rakan-rakannya. Keprihatinan itu telah membuatkan mereka membantu untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Norhayati dan Imran.
ix) Kita hendaklah hormat menghormati antara satu sama lain
x)    Misalnya,  Norhayati telah memberikan layanan yang baik kepada  tetamunya, Dr. Mona yang datang bertandang ke rumahnya. Selain itu,  Norhayati juga menghormati apa-apa sahaja keputusan yang dibuat oleh suaminya.

3c.Dua Teknik Plot

i) Imbas Kembali
ii) Imran teringat semula peristiwa kemalangan yang dialaminya bersama dengan Norasmah setelah menerima panggilan telefon daripada Norasmah
iii) Saspens
iv)  Imran telah menyatakan pendiriannya kepada Norhayati bahawa dia tidak jadi berkahwin dengan Norasmah kerana masing-masing telah memilih jalan hidup sendiri sewaktu berada di kampung.
v) Teknik Dialog
vi)  Contoh:  Norasmah telah menghubungi Imran buat pertama  kalinya setelah lama berpisah telah menyebabkan terjalin semula  hubungan antara watak
vii)Teknik Monolog
viii)  Dalam drama ini, Imran telah bermonolog ketika kekasih lamanya  menelefonnya dan dia mula terfikirkan janjinya. Dalam masa yang sama,dia terfikir akan keluarganya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan